Er 37 det nye 36?

6. mars 2016

I begynnelsen  av  november i fjor ferdigstilte Det Europeiske Gofforbundet revisjonen av det såkalte EGA Handicap System for 2016 til 2019.

Det finnes mye dokumentasjon rundt dette, og hvis handicapkomitéen i klubben din har gjort som de skal er det også blitt informert om dette på klubbens hjemmeside.

Det er altså EGA (European Golf Association) som utarbeider systemet. Mye av det som vedtas må etterfølges til punkt og prikke av alle medlemsforbundene. De åpner imidlertid for at nasjonale forbund kan lage egne variasjoner av noen av reglene.

Dette er blant hva som er nytt i 2016:

 • De i hcp-kategori 2 (4,5-11,4) kan nå spille 9-hulls handicapregulerende runder. (EGA åpner for at man kan spille flere slike 9-hulls runder pr dag, men NGF har besluttet at man kun kan spille en om dagen.)
 • Klubbhandicap utgår. I stedet innføres det en handicapkategori 6, som går fra 37 til 54. Det betyr at hvis du nå har hcp mellom 37 og 54 så har du per definisjon et offisielt, etablert hcp! (Dette offisielle handicapet (altså EGA Handicap), gikk jo tidligere til 36.)
 • Man kan kun justeres ned i handicap hvis man er i handicapkategori 6.
 • Oppjustering av hcp når man er i kategori 5 (26,5-36) reduseres fra 0,2  til 0,1 per runde. (I oversikten (dere finner lenke til under her) står det «Oppjustering i handicapkategori 5 er 0,1 pr. poeng under buffersonen (tidligere 0,2)», men ut fra all annen informasjon jeg har funnet tolker jeg dette som en skrivefeil.)
 • Årsrevisjon av handicap utgår, men erstattes med handicaprevisjon.
 • Reglene for å få etablert handicap er forenklet.

Det meste av dette er selvforklarende, eller enkelt å lese seg frem til i dokumentene under her, men i en diskusjon på Facebookgruppen til Kvinnherad Golfklubb i går dukket et par interessante spørsmål opp:

 • Hva hvis du er i hcp-kategori 5 (som skal oppjusteres med 0,1 poeng pr runde) og har akkurat 36 i hcp. Du spiller en ordentlig møkkarunde og får f.eks bare 26 poeng. Justeres du da opp til 37 i hcp? -Og blir stående på 37 til du spiller en ny runde bedre enn handicap? Er 37 det nye 36?
 • Det er en kjensgjerning at golfere med hcp i det som nå kalles kategori 6 kan variere veldig i hvordan de scorer. Noen av de er nyetablerte «talenter», og kan raskt spille langt over 40 poeng hvis de har en bra dag. Andre er lykkelige over at de i det hele tatt har klart å få seg et «klubbhandicap», og spiller egentlig ikke bra nok til i praksis å komme seg ned i handicap-kategori 5 eller lavere. Av disse årsakene har manger turneringer hatt et tak på 36 i hcp for å kunne delta. De har eventuelt åpnet for at spillere med klubbhandicap kan delta, men da må de spille med hcp 36 i akkurat denne turneringen. Vil de nye reglene fjerne muligheten for en slik løsning?

Ettersom det var lørdag og utenfor sesong var det ikke mange offisielle representanter å kontakte, men heldigvis er vår eminente pro på Tjøme også advokat-utdannet(!), så jeg fyrte av en e-post til ham.

Konklusjonene hans er som følger, og jeg er helt enig:

All fornuft tilsier at det aldri har vært EGA’s intensjon å endre på at 36 er «øvre grense» for hva man kan ha av hcp. Det er helt andre årsaker til at også 37-54 nå omtales som EGA Handicap. Ergo er svaret på spørsmålet i lokkeoverskriften i artikkelen her: Nei! Du oppjusteres ikke til 37.

Vedrørende den andre problemstillingen konkluderte han med at dette ikke skal ha noe å si i det hele tatt. Enkelt og greit. Har du hcp i kategori 6 og spiller en turnering i samme klasse som de i lavere kategorier spiller du med 36 i handicap.

Her er dokumentene som definerer det hele:

(Illustrasjonsbildet er en skjermdump av pdf’en til EGA.)

PS! Et lite kuriosa til slutt:

Mange klubber har slopetabeller som slutter på 36. Dette er hvordan du regner ut mottatte slag hvis du er i handicapkategori 6, og banen ikke har slopetabell (for kategori 6):

 • Gå inn i slopetabellen og se hva en med hcp 36 får tildelt av slag. (La oss si at dette er 40, bare for å bruke et eksempel.)
 • Trekk 36 fra dette tallet. (I vårt eksempel blir regnestykket 40-36, som gir 4.)
 • Legg resultatet av regnestykket til handicapet ditt. (Har du f.eks 41 i handicap?  Da får du, i vårt eksempel, 45 mottatte slag.)

God golf! 🙂