Få opp farta!

18. september 2017

I USA tar en gjennomsnittlig 18 hulls golfrunde 4 timer og 17 minutter. Med tanke på at de har lite eller ingen opplæring i hvordan holde tempoet oppe er dette verdt å bite seg merke i.
På hjemmebanen min (og sikkert mange andres også) tar trolig snittrunden en drøy halvtime til. Hvilket muligens er helt utmerket for mange, men frustrerende (og resultatdestruerende) for de som går bak og vanligvis bruker en time mindre, eller de man spiller sammen med som normalt er mye raskere.

Dette har fått meg til å gruble litt på (lés: google) hvordan vi (både erfarne og nyetablerte golfere) kan få opp spillehastigheten. Og her er de beste tipsene jeg har funnet, presentert i tilfeldig rekkefølge:
(Hvorfor synes jeg de er bra? Fordi de illustrerer at man godt kan bruke mange slag uten at en golfrunde behøver å ta lang tid. Det krever bare litt bevissthet rundt rutinene.)

Vær klar når det er din tur

Dette er to oppgaver: Vit når det er din tur, og vær klar. Per definisjon er det alltid den som er lengst unna hullet som skal slå neste gang. Dette gjelder både ute på banen og på puttinggreenen. Følg derfor alltid med på dette, så du vet når du er nestemann.
Og hvordan gjøre seg klar? Allerede på vei til ballen din ser du på avstandsmerker og lignende slik at du vet hvor langt du er unna målet, og du bestemmer deg for hva slags slag du vil slå (med hvilken kølle). Dermed er du klar til å begynne svingrutinen umiddelbart når det er du som skal i ilden.

Her finnes det forresten unntak. Eksempel: Du ligger midt i fairway, men nærmere koppen enn han som hadde en kjempeslice ut til høyre. Du ser at du kan være klar til å slå lenge før sliceren når frem til ballen sin. Da er det bare å slå…

Markér ballen (eller hull ut) umiddelbart når du er på greenen

Igjen; regelen er at den som er lengst unna skal putte neste gang. Har du akkurat puttet kan du faktisk begynne å gå allerede mens ballen ruller mot koppen for å være klar til å markere ballen eller hulle den ut så snart den har stoppet. (Bare pass på å ikke tråkke i andres puttelinjer…) Benytt tiden mens andre putter til å finne siktelinjen på putten din. Det sløses bort mye tid på nøling på greenene!

Gå fort nok

Man får jo ikke gått fortere enn de som går i ballen foran. Men sørg i det minste for å holde følge med de.
Er dere «først i køen»? Hold anstendig fart når dere går mellom slagene. «Rusling» tar både usannsynlig lang tid og ødelegger for scoren i tillegg. (Man får ikke noen «flyt». Og det er forferdelig vanskelig å spille god golf når man ikke er i flyten…)

Plukk opp ballen hvis du ikke får (stableford)score

Spiller du stort sett på åttitallet eller bedre er det greit å hulle ut for en tier fra tid til annen. Men bruker du vanligvis langt over 100 slag er det mye tid å spare på å plukke opp ballen når du ikke lenger kan få stablefordpoeng.

Få noen til å ta tiden på svingrutinen din

Dette er enkelt: Finn ut hvor lang tid det tar fra det er din tur til du går videre etter å ha slått.
Det kan gjerne gjøres detaljert:

  • Vit hvor lang tid du bruker fra det er din tur til du står over ballen.
  • Vit hvor lang tid du bruker fra du stiller deg opp over ballen til du har slått den.
  • Vit hvor lang tid du bruker fra du har slått ballen til kølla er i bagen igjen og du har begynt å gå videre.

La oss si du er fersk i gamet, og i snitt bruker 120 slag pr runde. Har du en svingrutine som tar ett minutt, ja da bruker du alene to timer bare på golfsvingene dine. Tenk deg da hvis man er fire stykker som alle har dårlige rutiner. Dette blir et heldagsprosjekt!
(30 sekunder er for øvrig anbefalt maks svingrutinetid i følge flere nettsteder jeg har besøkt.)

Plassering av utstyr

Sørg for alltid å sette bagen i umiddelbar nærhet av der du slår fra, uten at den er i veien.  Du skal aldri trenge å måtte gå bakover mot utslaget for å hente bagen. Plasser alltid bagen mot neste tee når du er på greenen. Alltid!

Fyll ut scorekort mens andre slår ut

Ikke fyll ut scorekortet mens dere fortsatt er på green. Dette har du god tid til å gjøre mens de andre slår ut på neste utslag. (Dette punktet påvirker ikke så mye egen spillehastighet, men bidrar til at de bak dere ikke må vente på at dere skal komme dere av greenen.

Følg med på ballen din (og andres) og spill provisorisk

Dessverre er det slik for de fleste av oss at jo dårligere slag vi slår, jo mindre flinke er vi til å følge ballen i flukten. Hvilket er veldig dumt… Bit deg merke i trær eller andre landemerker hvis du slår ballen utenfor fairway. Det samme gjelder når de du spiller med slår. Da sparer dere masse tid på å lete. -Og er du i tvil om du finner ballen? Spill alltid en provisorisk ball!

Ha utstyret klart

Allerede før du slår ut på hull 1 har du sørget for å ha greengaffel, pegger, køllekost og lignende i lomma. Hansken er på hånda og du har med to baller når du går opp på teeboksene. (Da slipper du å gå tilbake til bagen for å hente ny ball hvis du må slå en provisorisk en.)

Sett samtalen på pause

Så snart det er din tur setter du alle samtaler på pause. Ta eventuelt opp samtalen igjen etter at du har slått ballen. Når andre skal slå: Sett samtalen på pause.


Mye av dette er selvfølgeligheter for mange, men det skader uansett ikke å bli minnet på det! God golf alle sammen, sesongen er ennå ikke over! 😉