Hvor går grensen?

20. juni 2016

Vi som elsker golf har alle våre egne grunner til å gjøre dette, selv om det nok er noen fellesnevnere: Vi har skjønnheten i golfbanen, naturopplevelsen og, ikke minst, følelsen av å prestere opp mot vårt aller beste fra tid til annen. Dette siste er naturligvis viktig. Og smaker kanskje aller best når vi får det til i konkurranse med andre. Eller…?

En av golfens grunnpillarer, som i tillegg er unikt for golfsporten, er at vi er våre egne dommere. Vi skal bruke en kølle til å slå en ball i et hull, og det er opp til oss selv å sørge for at det skjer innenfor gitte rammer (les: golfreglene). Spørsmålet er: Hvor viktig er egentlig disse golfreglene?

Betyr det noe at han ene spilleren alltid luker bort grobladet som ligger foran ballen hans? Hun grunner såvidt køllen i bunkeren før hun slår hver gang. Det betyr vel ingenting? Ja, den droppen var feil, men gjorde det noe? Ballen slås ut fra 15 cm foran teestedet, har det virkelig noe å si? Scorekortet er ikke fylt ut ordentlig. So what?

Alle disse bittesmå regelbruddene som tilsynelatende ikke har noen praktisk konsekvens, og derfor praktiseres skamløst av mange golfere, skal man som medspiller relatere seg til disse?

Det virkelige dilemmaet er jo som følger: Noen av oss er såpass regeltro at hvis vi tar oss selv i å gjøre noe feil, eller andre påpeker en ulovlighet, så tar vi straffen. Uansett. Om det så innebærer at man blir diskvalifisert. Rett og slett fordi vi tror at alle andre gjør det, og er takknemlige for at det finnes regler for hvordan spillet skal spilles. For denne kategorien spillere er det uproblematisk å kommunisere regelemnet.
Bortsett fra når man spiller med de som bevisst (eller i allefall ofte nok til at det er tydelig) tøyer bryter reglene. Da føler man seg som en regelrytter, regelnazi eller det som verre er.

Her er en typisk tankerekke (i en turnering -selskapsrunder er å se på som trening, så sant man ikke konkurrerer med noen):

 • Å nei, han fjernet et groblad foran ballen, og det satt fast i bakken, det er ikke lov! Søren at jeg ikke rakk å si fra før han gjorde det. Det er to straffeslag!
 • Men hjelpe meg, vi har klubbdag, og det er ment å være hyggelig. Hvorfor lage drama for en så liten bagatell?
 • Masse kok i eget topplokk fordi man tenker på dette heller enn å tenke på egen golf.

Etter at man har hullet ut ymter man frempå, på en høflig måte om at planter som vokser, det har man ikke lov å fjerne.

Tankerekken etterpå:

 • Hadde noen påpekt dette for meg ville jeg
  • vært takknemlig for å bli bevisstgjort en regel jeg ikke kjente godt nok til
  • og umiddelbart tatt straffen.
 • Hvorfor sier han bare «Jøss, det visste jeg ikke. Bladet var jo så lite, det hadde nok ingenting å si!» Hvorfor gjør han ikke som meg?
 • Skal jeg tvinge på ham to straffeslag? Hvis jeg gjør det kommer jeg til å lede med ett slag på ham. Men da virker det som jeg prøver å slå ham med «ufine midler». Jeg vil ikke ødelegge stemningen i ballen, så jeg lar være å si noe.
 • Masse kok i eget topplokk som ødelegger iallefall det neste hullet…

Når dette gjentar seg ofte nok, med overraskende mange av de man spiller med er det enkelt å bli desillusjonert. Det er fristende å bli litt nonchalant selv. -Men hvor skal grensen gå?

 • Hvor langt foran teeboksen er det greit å slå ut? 25 cm? 1 meter? Enda lenger foran?
 • Hvor stor plante er det greit at man fjerner før det må lages et nummer ut av? Et groblad er innenfor. Hva med en hundekjeks i roughen? Kan jeg sage ned den busken?
 • Hvor lavt kan jeg droppe fra? bakkenivå? Er det greit at jeg dropper slik at det treet ikke kommer i veien, selv om det er der jeg egentlig skulle droppet?
 • Hvor mye ob må den være før den faktisk er ob? Er to køllelengder ob fortsatt på banen?
 • Hvor langt inn i busken kan jeg grave ballen ut fra med køllen uten at det teller som slag? To køllelengder her også?

Og så videre og så videre…

Jeg har derfor et forslag til alle turneringskomitéer som sliter med regelbrytere av sorten beskrevet over:

Hva med å sette opp en golfturnering helt uten regler? Sett gjerne en høy startavgift, og lokk med flotte premier. Jeg forventer stor forvirring, mange protester og få påmeldte. Dessuten mistenker jeg at de som virkelig stiller opp og spiller en slik turnering kommer til å ha en særdeles kjedelig runde. Vinneren blir han/hun/de som er kreative nok til å påstå at det holder å være påmeldt for å få godkjent 18 hole in ones. Selv om det nok kan bli diskusjoner rundt dette også. Hva med hun som gjorde det samme, men var ferdig etter 17 hio’s? Eller motsatt: Er det ikke bedre å vinne med 20 hio’s på en 18 hulls runde?

Det blir nok noen interessante diskusjoner i klubbhuset etterpå…

 

God golf…

Hilsen Regelrytteren (som hater å være det)

PS! Dette står helt først i regelboken:

Play the ball as it lies,
play the course as you find it,
and if you cannot do either,
do what is fair.
But to do what is fair,
you need to know
the Rules of Golf