Livescore -Golf GameBook vs Scrolf?

21. august 2015

Det er overraskende artig å se scoren til de man konkurrerer mot i sanntid når man er ute og spiller turnering. Det er (nesten) like morsomt å følge med på nett på turneringer der man kjenner de som spiller. Utfordringen er naturligvis å få turneringsledelsen, og også spillerne, til å ta i bruk verktøy som muliggjør dette.

Jeg gikk nylig caddie for en av spillerne under NM på Borre, og måten de hadde løst det på der var å ha en «Elektronisk ScorekortføringsAnsvarlig (ESA heretter)» plassert ved hvert tredje hull. Til denne personen rapporterte spillerne scoren for sine tre siste hull, hvilket så den scorekortføringsansvarlige publiserte på nettet. En tungvint løsning, men forståelig, da alternativet ville vært å ha 18 dedikerte personer til denne oppgaven, alternativt at spillerne oppdaterte selv, etter hvert hull. (Noe de ikke har tid til, de skal jo vinne NM!)

Men hva finnes for oss hobbygolfere? For oss som kanskje er med på eller arrangerer noen få «store» turneringer i løpet av sesongen? Finnes det apper eller løsninger vi kan bruke?

Personlig har jeg testet ut to forskjellige, i en årlig turnering som tar seg selv mye mer høytidelig enn det den egentlig er. (Den har til og med egen hjemmeside; E. A. Arlind Invitational)

Her er min enkle vurdering av de to alternativene Golf GameBook og Scrolf:

Golf GameBook

De første årene brukte vi den finske appen/systemet Golf GameBook.

Prinsippet er at man logger seg inn på en nettside, lager en turnering, og lar en i hver flight/ball føre score for seg og sine medspillere i en app på mobilen i løpet av runden. Alles score kan deretter ses live på alle spilleres mobil, samt på f.eks storskjerm i klubbhuset, eller på pc’en på kontoret for de som er så uheldige å måtte jobbe…

Her er et eksempel på siden til en avholdt turnering:

golfgamebook

Det ser meget flott ut, og livescoren ruller over skjermen når turneringen er underveis. Initielt tror man man har funnet det perfekte verktøy når man skal avholde turneringer.

Men dessverre er det mye som ikke er så bra allikevel.
Appen hadde tidvis store forsinkelser på mobilen (spesielt på iPhonene), livescoren på storskjermen var dermed heller ikke oppdatert, appen var (og er) tilnærmet ubrukerlig på Android, den bruker ikke engang Androids eget tastatur, men sitt eget, og administrasjonssidene på nettet er helt merkelige. Innen du er ferdig med å sette opp en turnering, eller se på tidligere spilte runder sitter du med sikkert 10 forskjellige faner åpne. Det er lett å bli forvirret! Dessuten viste det seg at det var mange (flertallet) som fant appen så vanskelig å bruke at vi måtte kurse de i både registrering på nettsiden, og, ikke minst; i bruk av appen.

Vi brukte den derfor bare ett år i denne turneringen, og etter også å ha opplevd de samme problemene i et par andre turneringer også skjønte vi at vi måtte se om det fantes noe annet der ute.

Oppsummert:

Positivt

 • Gratis
 • Livescoresiden ser lekker ut, både på pc og mobil
 • Har mange forskjellige turneringsformer

Negativt

 • Ubrukelig på Android (Ser nå at de på nettsiden ikke engang nevner at appen ligger i Google Play…)
 • Håpløst lagt opp administrasjonsgrensesnitt på nett. Nye faner åpnes for tilnærmet annenhvert klikk man gjør.
 • Stor forsinkelse på score hvis vedkommende som fører scoren ikke har dekning når scoren legges inn.
 • Krever at alle som skal føre score må ha en konto på Golf GameBook.
 • Bratt læringskurve (for bratt for mange).

Scrolf.com

Etter lang tids søken kom jeg over et alternativ til Golf GameBook, nemlig scrolf.com. De har en annen tilnærming til scoreføringen enn det GGB har. Her foregår nemlig alt på nettsiden, noe som umiddelbart appellerte til meg. Det er ikke nødvendig å installere noen app, og det er uvesentlig hva slags telefon de scorekortføringsansvarlige har, så lenge de har en nettleser og tilgang til Internett. Dessuten krever ikke Scrolf at de som fører score har noen konto hos de! Ulempen er at Scrolf koster penger, nærmere bestemt $1 pr spiller pr runde.

Prinsippet er som følger: Turneringsansvarlig setter opp turneringen på nett, betaler nødvendig beløp, og utnevner noen av spillerne til å være ESA i hver flight/ball. Disse må før runden gå inn på nettsiden til Scrolf, velge turneringen, skrive inn koden de har fått fra turneringsansvarlig, og begynne å føre score.

Her er et eksempel fra årets ennå ikke avholdte turnering i E. A. Arlind Invitational:

scrolf

Som dere ser er utseendet ikke så moderne som hos GGB, men det er egentlig ganske bra! Sidene til Scrolf er så minimalistiske som de kan bli, og det betyr mindre data å flytte for de som fører score der det er dårlig dekning. Vi brukte Scrolf i fjor, og alle dekningsproblemer vi opplevde med GGB var borte. EDGE og GPRS var mer enn nok.

Dessuten er Scrolf utrolig enkelt å bruke for de som fører score. Her er det bare å skrive inn (de fire) scorene, og trykke neste. Vi hadde opplæring for ESA’ene med Scrolf også, men det var kun fordi de trodde de trengte opplæring. Etter 5 sekunder skjønte alle prinsippet.

Å sette opp turneringene i Scrolf er imidlertid kanskje ikke for hvem som helst. Selv om det er færre faner som åpnes og sider å lukke enn det er i GGB er det, av mangel på et bedre uttrykk: mer teknisk på Scrolf. Du som turneringsansvarlig er faktisk nødt til å lese (den glimrende) hjelpesiden før du setter i gang. Heldigvis tilbyr de en del gratisrunder så man får testet ut systemet ordentlig.

Oppsummert:

Positivt

 • Ekstremt enkelt å bruke for de som fører score.
 • Fungerer også der det er dårlig dekning.
 • Fungerer på alle telefoner som har nettleser og tilgang til Internett.
 • Kan kjøre (egne) reklamebannere på livescoresiten.
 • Kun turneringsansvarlig trenger konto.

Negativt

 • Koster penger.
 • «Gammeldags» utseende.
 • Kan for noen være utfordrende å sette opp turneringer.
 • Færre turneringsformer enn hos GGB.

Konklusjon

For oss var det aldri noen tvil. At det fungerte for brukerne er det aller viktigste, da får det så være at hver turnering blir en tier dyrere. Vi går for Scrolf!