Fotograf Per Ervik gir tips til golfbanefotografering

20. mars 2017

20.03.2017: Dette innlegget er fortsatt meget relevant, så det flyttes øverst i innleggsoversikten igjen.

Så lenge TeeOff har eksistert er det én ting som har forundret meg mer enn noe annet: Hvordan kan det ha seg at så mange norske golfbaner, så godt som alle sammen visuelle smykker i landskapet, presenterer seg så lite inspirerende på Internett?

Hva skyldes det at nesten ingen norske golfklubber virkelig tar tak i det fineste de har, og lar hele verden få se hvor flott det faktisk er hos de?
Jeg har vært innom dette emnet tidligere, relatert til klubbers hjemmesider, men nå er det en annen side av dette jeg vil bringe på bane; nemlig bilder fra banen.

(Klikk her for å hoppe direkte ned til Erviks gode tips til golfbanefotografering. Husk forresten at denne artikkelen fortjener å bli lest på pc heller enn mobil, og at du kan klikke på bildene for å se de i større størrelse.)

Se bare på bildet på toppen her (som er fra Oslo Golfklubb, og er fotografert av Per Ervik). Hvem får ikke lyst til å besøke banen? Hvem er ikke stolt over å være tilknyttet banen? Svarene gir seg selv naturligvis.

Hvorfor velger da så mange å presentere seg med bilder lik det under her?

Typisk bilde fra en golfbane
Dette bildet (som er hentet fra en bildebank på Internett, og ser ut som er tatt i Danmark eller Nederland) kunne like gjerne vært tatt på en hvilken som helst norsk golfbane. Og deretter blitt brukt på hjemmesiden, i brosjyrer og i annonser.

Ja, det er grønt, og ja, det står flagg der. Det er kanskje til og med et klubbhus i bakgrunnen. Det sier imidlertid ingenting om magien golferne innimellom føler når de er ute og spiller akkurat dén banen, når det eneste som høres er fugler som synger og brisen som rasler i løvet. Det sier ingenting om lykkefølelsen som gjør at man lengter ut igjen så snart man er ferdig. Det sier ingenting om skjønnheten som blender alle golfere når golfbanen er på sitt vakreste.

Så hvorfor fanger ikke klubbene opp dette i bildene de bruker, og deler de med golfelskere og kommende golfere? Hva er det som gjør at klubber ikke investerer mer i dette?

Uten å ha diskutert med noen har jeg selv konkludert med at det er to faktorer som spiller inn; ressurer og evner (selvfølgelig).

Ettersom målet med TeeOff er å skape golfdrømmer funderte jeg på hva som egentlig kunne gjøres. Hvilke tekniske grep må man ta hvis man selv skal forsøke å fotografere som Ervik har gjort på toppen her? Hva koster det hvis man ikke selv har tid til å ta bilder, og heller ikke klarer å engasjere medlemmer eller andre frivillige til å gjøre det,  men ønsker å hyre inn en profesjonell fotograf?

Jeg besluttet å kontakte Per Ervik med et håp om å få svar på det jeg lurte på. Det var en beslutning jeg ikke har angret på!

Per Ervik (grundig presentert på bl. annet golfsiden.no) arbeidet først som pressefotograf i 30 år, før han gjorde en liten sving i karrieren og valgte å forfølge sin store lidenskap innen fotografering; naturbilder. Som habil og pasjonert golfer var han nærmest programforpliktet til også å fotografere golfopplevelsene sine. Heldigvis for oss!

Han har bl. annet gitt ut boken Stillhet, og, ikke minst; Norske Golfperler. Dette praktverket, ført i pennen av Ulf Laurang i 2005 og altså fotografert av Ervik, presenterer banene til henholdsvis Kragerø Golfklubb, Miklagard Golf, Moss & Rygge Golfklubb, Nøtterøy Golfklubb og Oslo Golfklubb. Boken er ikke å oppdrive, men en anmeldelse av den kan leses her. Han har i tillegg holdt en rekke utstillinger, og også utført mange utsmykninger.

Usedvanlig hyggelige og interessante Ervik og undertegnede har nå tilbrakt noen timer sammen, og under er en oppsummering av det vi diskuterte.

Fotografere selv

Per Ervik deler min oppfatning om at det er stort forbedringspotensiale i hvordan golfbanene presenteres på bilder, og han ser også at det for noen klubber kan være en for stor investering å investere i en profesjonell fotograf. Han sa seg derfor mer enn villig til å dele noen av de viktigste punktene hvis man skal ta bilder selv:

Motiv

Når Per fotograferer golfbaner sørger han alltid for å få med en green i bildet. Måten han ellers finner motivene på er ved å gå ikke bare hele banen, men også å oppsøke steder man vanligvis ikke er, for å se banen fra andre og nye vinkler. Se gjerne for deg hvordan solen skinner ved soloppgang og solnedgang når du er ute slik. Han oppfordrer deg sterkt til ikke å ha med køllene når du er ute på dette oppdraget! Bruk heller synet godt, og let etter skjønnheten i golfbanen din. Det er ikke usannsynlig at du får en uventet flott opplevelse av å erfare banen på denne måten.

Å finne motivene er ofte den mest tidkrevende delen av banefotografering, men samtidig det som kan spare deg for mye unødvendig arbeid når du faktisk er ute og fotograferer.

(Under er hva jeg vil kalle et praktfullt eksempel på å finne overraskende motiver. Bildet er fra Nøtterøy Golfklubb, men ser du hvilket hull det er?)
Nøtterøy Golfklubb, sett fra en uventet vinkel

Tidspunkt

Det trolig beste tidspunktet å fotografere golfbanene på er ved soloppgang. Selv er Per Ervik på plass i god tid før solen står opp og har utstyret klart når verden våkner. Da kan han knipse på nøyaktig de tidspunktene hvor han ser at skygger og lys virkelig spiller på banen og greenen. Kanskje er det til og med litt deilig dis med i motivet?

Ervik liker også å fotografere når det nærmer seg solnedgang.

På dagtid velger han heller å spille golf enn å fotografere. Lyset er såpass flatt at det er meget vanskelig å produsere stemningsfylte bilder.

(Under ser du et bilde som bekrefter unntaket. Det er fra Kragerø Golfklubb.)
Kragerø Golfklubb, fotografert i dagslys

Når det gjelder årstid foretrekker han ofte høsten, på grunn av de vakre fargene som er i naturen da.

Uansett når på døgnet du velger å ta bilder: Det er bedre med en eksponering for mye enn en for lite! Ta mange bilder, knips fra alle mulige og «umulige» vinkler. Med muligheten til å se bildene umiddelbart etter at du har tatt de lærer du mye underveis også. Hvilket gjør at du tar bedre bilder.

Utstyr

Bruk det utstyret du har (det er ofte bedre enn du tror), men det er ofte en stor fordel med et godt vidvinkelobjektiv. Du får imidlertid trolig gjort mye selv med et standard 18-55 objektiv. I utgangspunktet duger til og med et pocketkamera, men har du tilgang til et kamera som kan skyte i RAW-format er du bedre stilt (på grunn av etterbehandlingen).

(Det praktfulle bildet under, som er fra Miklagard Golf, er tatt med et 8 megapixlers kamera.)
Miklagard Golfklubb, tatt med et 8 megapixlers kamera

Stativ (tripod) er et must! Per bruker også alltid snorutløser. Jeg forsøkte å ymte frempå at å aktivere en selvutløser etter f.eks tre sekunder var et godt alternativ, men da mente han man kunne gå glipp av motivet. 🙂

Under dette punktet poengterer Ervik noe viktig: Det er du og øynene dine som velger motiv. Ikke kameraet. Selv om utstyret har noe å si hjelper det lite at det er bra oppløsning hvis det er blasse farger og intetsigende motiv. Derfor tar han nok en gang opp at å gå ut å finne motivene er det aller viktigste når man skal fotografere golfbanen.

Eksponering

For å sikre mest mulig dybdeskarphet samtidig som han utnytter kameraet mest mulig tar han alltid bildene med blender 11. Lukkertiden setter han deretter basert på lysmåleren. Har du ingen lysmåler kan du stille kameraet på automatisk lukkertid.

Unntaket her er hvis du skal ta bilder i motlys. Da bør du også sette lukkertiden til manuell, og eksperimentere med forskjellige lukkertider.

Oppsummering

Det aller viktigste når du fotograferer banen er at du først tar deg tid til å finne motivet. Deretter er det å ta bildene på riktig tidspunkt. I vår digitale tidsalder er det heldigvis ingen begrensning på hvor mange bilder du kan ta, så når du først er i posisjon er det bare å skyte i vei! Plutselig har du plassert deg selv på et sted du aldri har vært før, og ender opp med å skyte et bilde som det under. Jeg er ikke sikker på at alle som har spilt Kragerø har sett banen på akkurat denne måten…

Kragerø Golfklubb, fotografert fra en uventet vinkel, med regnbue i bakgrunnen

Bruke profesjonell fotograf

Hva så med klubbene som til tross for ovenfor nevnte tips ikke har anledning til å fotografere selv? Hva koster det egentlig å leie enn profesjonell fotograf til å ta bilder?

Ut av det blå viste det seg at Per Ervik også hadde meget konkrete tanker rundt dette! (Jeg er tydeligvis ikke den eneste idealisten i golf-Norge…)

Per tilbyr seg å fotografere banen din, og deretter levere deg bilder av trolig meget høy kvalitet, til den nette sum av kr 10.000,- pluss omkostninger! Dette innbefatter alt fra forberedelser til fotografering og etterbehandling.

Gjør et lite regnestykke: Hvor mange greenfeebilletter må du selge for å dekke opp 10.000 kroner? Spør deg selv deretter hvor mange flere greenfeespillere du trolig får fordi banen vises fra sin beste side. Personlig kan jeg ikke skjønne annet enn at dette må være en kostnad som betaler seg tilbake mangfoldige ganger.

For ordens skyld: Per Ervik er den eneste golfende landskapsfotografen jeg kjenner til i Norge. Derfor er tilbudet han gir det eneste jeg vet om. Selv om jeg selv ville gitt ham fotooppdrag uten å nøle er det ikke i dette innleggets intensjon å utelukke andre norske fotografer. De finnes sikkert, og selv om de skulle være dyrere enn Ervik vil det trolig fortsatt være vel anvendte penger! -Og om du skulle velge Ervik som fotograf, vær klar over at TeeOff ikke profiterer på dette på noen måte.

Per Ervik kan om ønskelig kontaktes på e-post eller telefon 977 88 868.

Jeg vil gjerne takke Per for tiden han har brukt på dette, og håper innlegget inspirerer klubbledelse og fotograferende medlemmer over det ganske land til å bruke litt av kommende sesong til å fotodokumentere hvor vakkert de har det. Det fortjener golfbanene våre! (Per Ervik har lest hva jeg har skrevet og mener jeg er altfor utydelig på dette punktet. Og jeg er enig. Det jeg egentlig mener er at det er enhver golfklubbs plikt å fotografere banen i all sin prakt. Så kom dere ut, og ta med kameraet!)

Per Ervik er for øvrig åpen for å svare på spørsmål vedrørende dette emnet om du skulle ha noen. Bruk eventuelt kommentarfeltet under her.

PS! På forsiden av TeeOff (nederst til høyre) finner du nå lenke til tre forskjellige golfbanefotografer, alle dyktige, med sitt eget uttrykk.